KistaArkiv för ‘Mat i olika former’

KistaChic loggar ut

lördag 14 februari 2015

Idag firar vi en tioårig kärlekshistoria; idag är det tio år sedan jag fick nycklar till KistaLyan och blev KistaBo. Det tog inte många dagar från att jag flyttade in till att KistaChic föddes som idé och tog sitt första ord ut på Internet. Hon kom att bli min fönster ut till detta nya område som jag aldrig tidigare rört mig i och både en spegling av och orsak till allt det jag fått chans att uppleva genom åren.

Mycket har hänt på dessa tio år, både i Kista och i mitt eget liv. Åren har inkluderat allt från bränder och dramatik till konserter, dansupplevelser, spännande möten, nya vänner och goda skratt. Jag är så tacksamhet för att jag hamnade i Kista av alla ställen den där vintern för tio år sedan, jag stortrivs i denna myllrande del av Stockholm, älskar det hem som jag kallar för KistaLyan och ser fram emot att fortsätta följa de förändringar som pågår.

Det känns också lämpligt att så här på tioårsdagen stänga den elektroniska porten och meddela att KistaChic har gjort sin sista post online. Tio år online är inte fy skam och det är dags att pensionera sig.

Som brukligt är finns det förstås en massa människor som jag vill tacka för dessa tio år! Även om det blir svårt att summera så gör jag ett försök.

Åke – för att du bjöd in mig i bibliotekets värld och både visade och gjorde mig delaktig i delar av det som nu flera år senare skulle komma att bli det nya Kista Bibliotek. Tack för att du har gjort Kista så roligt men också för att du kommit att bli en mycket nära vän.

Rostam och Tomaj – för att ni trodde på mig, bjöd in mig till Kista Världsmusikfestival och på så sätt också lät mig bidra till Kistas kulturliv.

Niclas som tidigare jobbade på Kista Science Center – för att du tog kontakt och vågade hitta på nya möten och samarbeten i Kista tillsammans med mig och Åke.

Peter W på Atrium Ljungberg – för att du ständigt är så positiv till alla idéer som finns och utvecklas i Kista – och konstant väljer att stödja dem.

Ulrika på kulturförvaltningen – för alla skratt och roliga barnkonserter.

Leo – för att du brinner för området och för att du här på bloggen delade med dig av ett par egna reflektioner från Kista med omnejd.

Naser på Kista Möbler/Bazar – för att du alltid har en dörr öppen och välkomnar både mig och mina vänner in till det som är så mycket mer än bara en affär.

Tack alla ni som följt mig och läst mig genom alla år!

Och sist men inte minst – tack till alla mina kära grannar och då framför allt Tala, Kristina, Rolf, Anton och Oscar. Visserligen har ni alla flyttat härifrån men ni är och kommer alltid att vara en del av mitt Kista.

<3

Det är förstås med lite sorg och vemod som jag nu till slut meddelar;
KistaChic har lämnat Internet.

Kista överallt

fredag 28 februari 2014

KistaChic skriver kanske inte så ofta just precis här, men ni hittar mig på Facebook, Instagram och twitter där jag betydligt mer ofta tipsar, delar, förevigar och funderar. Ses där!

KistaLuncher att prioritera – veckans lunchtips

måndag 16 september 2013

Jag har under senaste året ätit mig runt Kista under lunchtid något mer än jag gjort tidigare år. Det finns fantastiskt många restauranger med mat från alla möjliga delar av världen, för alla möjliga ätare. Jag har fått två favoriter – och i samband med att en av dem återöppnar för lunch denna vecka är det läge för lite reklam!

Här kommer det: Café Capri och Kista Bazar!

Bazar ligger precis utan gallerian och t-banan (parkeringshuset vid Kista Kyrka) och Capri hittar du nere i Ärvinge vid Ärvinge Torg. Båda serverar både bra och prisvärd mat (orientalisk mat vs hälsotallrikar och sallader) och båda två har två detaljer som starkt bidrar till att de är KistaFavoriter.

- Salladsdressingen hos Kista Bazar samt avokadopeston hos Café Capri.
- Trevliga ägare och personal.

Se där – nu har du två av veckans luncher fixade!

Ett sommarbesök hos Bibi

onsdag 25 juli 2012

Persiska restauranger finns det många av här kring Järvafältet och igår ringde Blomsterskjortan och meddelade att det skulle bli lunchbesök på det senaste tillskottet; Restaurang Bibi i Akalla.

Sagt och gjort hoppade jag in i Akallakärran och letade mig genom åkrarna ut till Hägerstalunds Gård där jag mötte upp Blomsterskjortan och ännu en gemensam kompis.

Maten var både god och prisvärd, och servicen avslappnad men bra. Bra väder igår dessutom så vi satt utomhus men inomhus lever den svenska värdshusstilen kvar och förutom maten så var det bara några äldre fotografier på väggarna som skvallrade om att vi hade kommit till en persisk restaurang.

Efter mat förflyttade vi oss till en utomhuslounge där vi blev bortskämda med te, kaffe och vattenpipa.

Lite häftigt med alla dessa små gårdar och värdshus som ligger runt om i Järvaområdet; Fint att det finns folk som tar hand om dem. Och vi andra kan ju supporta genom att faktiskt åka tid! (Något jag själv inte alls är bra på att göra.)

Man ser inte mjölet för all ris

lördag 28 april 2012

Harvade runt inne på KistaGrossen häromdagen och försökte febrilt hitta ett helt vanligt paket vetemjöl. Men jag gick hela tiden vilse bland all ris.

Jag hade nästa gett upp när jag -till slut – hittade en liten liten trave mjöl i andra änden av butiken, ni vet i den där sluttande gången där de där udda varorna lite styvsysterligt verkar hamna.

Det är uppenbarligen ris som gäller i Kista, iaf på grossen. (Fanns fler rissorter/märken att välja på än jag fick plats med på bilden.)

Hur står sig en KistaSemla i Stockholmskonkurrensen?

lördag 18 februari 2012

En KistaSemla från Complé Konditori var en av nio tävlande semlor i ett test hos engelskspråkiga sajten Lost in Stockholm.

Totalt nio olika semlor från hela Stockholmsområdet var som sagt kallade och de flesta anlände i papperskassar med KistaSemlan var en av få som kom i egen låda.

Vi märkte upp dem med nummer för att inte ha allt för mycket förutfattade meningar…

… och satte sedan kniven i dem för att slippa äta en hel semla var.

Jag är personligen inte så jätteförtjust i semlor, förmodligen på grund av den stora mängden grädde, och det var också jag som flest gånger reagerade negativt på just grädden som i flera fall hade vispats något för länge eller helt enkelt surnat. Men vi var en väldigt varierad jury vilket ibland märktes på reaktioner och betygsättning och för många var semlor en relativt ny upplevelse.

KistaSemlan (nr 8) fick totalt 122 poäng, något som får räknas som ett gott medelbetyg då de två vinnarna fick 143 poäng var medan förloraren låg på ynka 83. KistaSemlan stack dessutom ut på följande två punkter:

  • Av de traditionella semlorna fick den högst betyg på utseendet.
  • Bäst bröd (vi värderade efter både smak och konsistens)

Så här lyder bedömningen från Lost in Stockholm:

When we saw this semla, we fell in love. It was a bun of near perfection, large and fluffy. Unfortunately the cream was a bit over-whipped and the almost paste tasted of artificial extract flavors but the bread itself was perfect.

Själv hade jag KistaSemlan högre upp på min egen topplista men jag kan, trots hemlig numrering, ha varit partisk…

Andra bloggar om: ,

Vardagslycka i Kista just nu

onsdag 1 februari 2012

Vardagslycka är till exempel när man har jobbmöte på hemmakontoret och gästen tar med sig en hel låda persiska godsaker från Yas i Husby.

… eller när man efter en månads frånvaro helt har glömt koden till garaget och måste terrorisera grannarna med frågor sent på kvällen. Och man sen får beskedet att kod och kort kan hälsa hem och att garaget nu öppnas med en liten svart plupp som inte kräver mer minnesverksamhet än jag måste komma ihåg att ta med den.


In your face, kortet!

5D smakar som äppeljuice

tisdag 29 november 2011

En vanlig vardag, lunchtid si så där, knatade jag och LjudmätarBill in på Zinnemax-bion och fick två privatvisningar (ja, det var ju ingen annan där just då).

Så här cool såg LjudmätarBill ut med 3D-glasögonen…

Vi började med Night at the Toy Store som mest var ett flyga-runt-i-stängd-leksaksbutik-och-akta-sig-för-grejer-film. Kul men efter ett tag med en aning av annalkande åksjuka.

Därefter fortsatte vi med Robin Hood som inte bara innehöll en liten berättelse utan även såg snyggare och mycket mer välarbetat ut, vi skrattade även mycket mer till denna film än den första.

Båda filmerna innehöll skuttande, blåsande, ryckande, tvärnitande, flygande, swooschande och vattenångsduschar. Ljudmätarbill hävdar dessutom att en drakes andedräkt doftade apelsin men själv kände jag inga dofter utan tyckte mest att stänk från vattenpölar och vattenångor smakade ospädd äppeljuice (och det är inte en favoritsmak!).

Mycket av effekten försvann av att bara stolen rörde sig och inte golvet där jag hade fötterna, så rätt snart satte jag mig i halv skräddarställning för att inte nå ner till golvet men ändå ha så pass mycket av benen hängande att jag kände de “luftattacker” som skedde mot vaderna (humlor eller getingar eller vad det nu var! Aj, aj, aj.)

Kort sagt ett kul lunchäventyr som inte tar många minuter. När vi var där var det öde men enligt tjejen i kassan är det mycket mer folk på kvällar och helger.

Duvrutan – populär KistaRestaurang

onsdag 16 november 2011

I våras tipsade jag om då relativt nyöppnade restaurang Mama Afrika som ligger nere på busstationen under Kista t-banestation. Idag när jag, KistaLabbaren och LjudmätarBill tog gemensam lunch där upptäckte jag ännu ett matställe på samma adress:

… dock inte ett val för mig och mitt sällskap.

Uppenbarligen är det här stället för att få tag i torra brödrester och “the place to be” om man är en KistaDuva som är någorlunda insatt i populära samlingsplatser.

Andra bloggar om: ,

Det luktade gott i Kista

söndag 18 september 2011

Av en outgrundlig anledning hamnade jag i helgen på Sveriges Bageri & Konditorimässa på Kistamässan. En av de större händelserna under mässan verkade vara Nordiska Mästerskapen i bageri.

Sverige tog tydligen hem hela potten (längst ner till höger i bild), men jag tycker att våra grannländers mer mörka teman var rätt sevärda också.

Fast riktigt roligt att titta på var olika skolors bidrag i skådebrödstävlingen. Kreativt! De hade bland annat gjort otroligt charmiga krabbor, kräftor och bläckfiskar i ett bidrag.

Det är något med doften av nybakat bröd, det blir mer hemtrevligt. Trots att det fortfarande är en stor mässlokal så kändes det mysigare än de tidigare gånger jag varit där.

Andra bloggar om: , ,