Järvafältet stinker

onsdag 11 juli 2012 kl 11:59

Järvafältet är en idyll på många sätt och en solig eftermiddag förra veckan tog jag med en KistaKompis ut på promenad.

Vid en kulle i närheten av Ärvinge Bollplan såg vi hur det liksom ångade ur marken och vi klev nyfikna fram till gallret i marken för att spana på vad det var. Långt nere under marken hörde vi hur vatten porlade…

….och sen slog den till.

Stanken!

Den fruktansvärda kloakstanken, som fick oss båda att ylande kasta oss bakåt och febrilt vifta framför ansiktet.

Vi skyndade bortåt men fick inte bort stanken som satt sig i näsorna. Livet lättade först efter att vi båda sniffat djupt i den medhavda godispåsen med marshmallows. Syntetisk vanilj går lätt före kloak.

Jag passade även på med en kortversion av konstvandring och visade upp den nedgrävda bebisen som numera är en ökänd klassiker. Men tror jag även fått in en ny kandidat på konstvandringslistan; Vad sägs om denna underliga lekparkslarv med skor på fötterna och knölar på ryggen.

KistaKategori: Järvafältet, Kista, Saker att göra & se

5 kommentarer till “Järvafältet stinker”

 1. Zark:

  Det finns några platser på/vid fältet som där är ventilation från avloppsnätet. Bland annat längs gångvägen som går utanför husen på Århusgatan.

  Ett annat konsttips är brons-statyerna på hundar som man hittar bakom Husby-badet.

 2. Mathias Hellsten:

  När jag var liten kunde jag ligga en kvart och fascinerat titta ner i det där hålet. Då stank där inte, men det var ett djuuuupt och mörkt hål, och oemotståndligt för oss ungar. Speciellt som vi kunde lura faran genom att stå på gallret utan att det var farligt. Det var obligatoriskt vid besök vid bollplan eller Kvartan.

 3. Karin:

  ja, usch, vid gångvägen utanför Århusgatan, där stinker det jämt. Fy att bo i den stanken… Om våren och försommaren brukar det stinka kloak om Kista Torg också. Beror det också på ventilation från avloppsnätet, tro? Någon som vet?

 4. Pompom Sönnfors:

  Mitt fritids låg i närheten av det där hålet. Jag minns inte om det var vatten längst ner eller om man över huvud taget såg botten, men vi brukade släppa ner grejer för att höra hur långt det var. Det var ett helt äventyr!

 5. Mathias Hellsten:

  Pompom, jag såg definitivt aldrig botten. Och det var inte alltid man hörde något när man släppte ner saker. Men någon gång kunde man ju höra ett plums, så jag antar att det fanns vatten man inte vill bada i där nere.

Kommentera