KistaKarta anno 1972

torsdag 8 november 2007 kl 19:27

I en korridor på lärarhögskolan här i Stockholm hänger en gammal karta över ”Stor-Stockholm”.
KistaKarta
Kartan är producerad av Generalstabens litografiska anstalt 1972. Alltså 35 år sedan.

Men vänta lite, det är inte rätt tomt där i mitten? Låt oss zooma in lite.
KistaKarta

KistaKarta35 år är ju ingenting. Låg här inte en endast gata då? Inte en enda lite stump tillräcklig mycket bebyggelse för att få komma med på kartan? Jag ser bara stigar och enstaka äldre gårdar. På Wikipedia står det visserligen att stadsdelen växte fram under mitten av 70-talet, men inte trodde jag att en karta från då skulle vara så tom som den här.

Som sagt; 35 år är ju ingenting. Samtidigt är 35 år visst en hel stadsdel med bostäder, en galleria, massor företag och utveckling samt en massa liv.

Andra bloggar om: , ,
KistaKategori: Järvafältet, Kista, Ärvinge

5 kommentarer till “KistaKarta anno 1972”

  1. Johan:

    Anledningen till att det är så oexploaterat är att området var militärt övningsområde fram till 1970, det fanns alltså en tanke med att bevara ett typiskt ”Mälardalskt” landskap. Detta har i sin tur lett till att kulturlandskapet konserverats och vi har idag det underbara friluftsområde som Järvafältet är. Hade inte militären fått för sig att använda området som övningsområde hade det troligtvis varit bebyggt idag. Läs mitt blogginlägg om Akalla på Riksantikvarieämbetets blogg: http://www.k-blogg.se/2007/08/10/vada-akalla/

  2. MyyZz:

    Tack för historielektionen, det där var riktigt intressant, jag hade ingen aning om att det har gått så otroligt snabbt. Men så har jag ju bara bott här i snart 10 år. Jissses … det blir verkligen 10 år i Februari.

    Tjingeling

  3. Leif:

    Båtmanstorp mitt på torra land? Visserligen rinner ju Igelbäcken i närheten, men försök få ner en båt där…

  4. per:

    En båtsman var en indelt soldat (typ Raskens, för alla som är så gamla att dom minns den serien) fast på sjön. Dessa fick lite jord att bruka i utbyte mot att dom ställde upp som soldat/sjöman när så behövdes. Det var större jordägare som blev ålagda att hålla ett antal indelta soldater som en slags skatt.

  5. Staffan:

    Vid Akalla gård står minnesstenen över Järvafältets tid som övningsfält för militären. Försvaret har kvar verksamhet i Ursvik och på Barkarby flygfält. Ni märkte kanske det förra veckan med den stora övningen.
    Och åter till kartan, har själv en karta över Spång socken från ca 1870. Där är det herrgårdar, bondgårdar, torp och enstaka byar samt kyrkor och prästgårdarna i Spånga, Bromma, Järfälla och Sollentuna socknar. Alltså den landskapstyp som det militära övningsfältet skulle motsvara när det togs i bruk.
    Vill du veta mer om dagens militära övningsfält, gå in på http://www.livgardet.se.

Kommentera