Trygghetsförebilder från 2007

onsdag 12 mars 2008 kl 10:41

Som vi nämnt tidigare i kommentarerna är det ofta som medierna blåser upp det negativa och glömmer det positiva och under hösten var det väldigt mycket skriverier om hur otrygga vi boende i Stockholm men också Kista känner oss. Som vanligt mest negativa texter, men jag vill lyfta fram två positiva förebilder i Kista som jag tycker vi ska se upp till och ta efter.

I slutet av september publicerade Lokaltidningen Mitt i ännu en artikel om att Kistabor inte vågar gå ut (sid 4, nr 39, årgång 21). I artikeln intervjuad flera boende som berättar att de är rädda för att röra sig utomhus när det är mörkt ute.
Men så avslutas artikeln med ett par härliga citat från Jan-Erik i Akalla.

Han tror att folks rädsla beror på den negativa bilden av Kista i pressen – och han tror inte att det är så farligt egentligen.

Dessutom känner han sig lite trotsig mot de ungdomsgäng som sätter skräck i folk med sitt ”bus”.
- Jag bor faktiskt här och har rätt att gå här…”

Hejja Jan-Erik!
Visst finns det busmakare och stökiga ungdomsgäng och jag vill inte alls förringa att folk är rädda på kvällar och nätter; men jag tror på att om fler bryr sig och vågar sticka ut hakan så blir även området mjukare.

Själv tycker jag att Kista är så mycket tryggare att röra sig i än andra förorter till Stockholm; just av den enkla anledningen att det alltid känns som om det finns folk i rörelse – både unga och gamla, oavsett tidpunkt på dygnet.

Låt oss gå över till förebild nummer två.

Fredag före julafton är det inbrott i en lägenhet här i Ärvinge och med en gång kom förstås den där oron krypande; Inbrott i närheten är aldrig trevlig. Men så får jag höra historien om att tjuvarna mer eller mindre togs på bar gärning tack vare en granne som både hörde och såg när det hände och direkt ringde efter polisen.

Hejja grannen!
När busmakarna gör allvarliga ”bus” är det underbart att det finns grannar som engagerar sig så mycket att de vågar ringa och anmäla med en gång; och bara den vetskapen gör att jag känner mig ännu tryggare.

Tack kära förebilder. Tack för att ni vågar röra er utomhus när det är mörkt och tack för att ni bryr er när grannen råkar ut för inbrott.

KistaKategori: Hem & bostad, Kista, Ärvinge

4 kommentarer till “Trygghetsförebilder från 2007”

  1. Mikael Ståldal:

    Lokaltidningn Mitt i är experter på att framhålla allt negativt och ge utrymme för gnällspikar.

  2. torvald:

    Rädd för att vara ute i Kista när det är mörkt? Nämen kom igen…
    Jag har precis flyttat ifrån Kista men bodde där i 1½år. Har gått många sena nattpromenader i området och aldrig stött på nått läskigt. Det där sitter mer i huvudet hos mörkrädda människor än i verklig fara. Ungefär som rädsla för spindlar…

  3. Staffan:

    Hur många gånger har jag inte varit på barn och unga som busat. Nån gång emellanåt är det vuxna som borde veta bättre. Att visa att jag inte accepterar det som är ett dåligt beteende. Det blir ofta en bra dialog. Det gäller att visa att vi bryr oss. Tillsammans gör det skillnad att vi alla tillsammans kan verka för en bra stadsdel för alla.

  4. Annelie:

    Jag håller med dig och tror att många är rädda helt i onödan, även här i Tensta. Men om man läser Mitt i ser bilden helt annan ut… Vi hade en polis i vår bostadsrättsförening som pratade om just det.

    Uppmärksamma grannar är guld värda, jag har också sådana och de betyder mycket för tryggheten!

Kommentera