KistaArkiv för ‘Artiklar & notiser’

KistaChic loggar ut

lördag 14 februari 2015

Idag firar vi en tioårig kärlekshistoria; idag är det tio år sedan jag fick nycklar till KistaLyan och blev KistaBo. Det tog inte många dagar från att jag flyttade in till att KistaChic föddes som idé och tog sitt första ord ut på Internet. Hon kom att bli min fönster ut till detta nya område som jag aldrig tidigare rört mig i och både en spegling av och orsak till allt det jag fått chans att uppleva genom åren.

Mycket har hänt på dessa tio år, både i Kista och i mitt eget liv. Åren har inkluderat allt från bränder och dramatik till konserter, dansupplevelser, spännande möten, nya vänner och goda skratt. Jag är så tacksamhet för att jag hamnade i Kista av alla ställen den där vintern för tio år sedan, jag stortrivs i denna myllrande del av Stockholm, älskar det hem som jag kallar för KistaLyan och ser fram emot att fortsätta följa de förändringar som pågår.

Det känns också lämpligt att så här på tioårsdagen stänga den elektroniska porten och meddela att KistaChic har gjort sin sista post online. Tio år online är inte fy skam och det är dags att pensionera sig.

Som brukligt är finns det förstås en massa människor som jag vill tacka för dessa tio år! Även om det blir svårt att summera så gör jag ett försök.

Åke – för att du bjöd in mig i bibliotekets värld och både visade och gjorde mig delaktig i delar av det som nu flera år senare skulle komma att bli det nya Kista Bibliotek. Tack för att du har gjort Kista så roligt men också för att du kommit att bli en mycket nära vän.

Rostam och Tomaj – för att ni trodde på mig, bjöd in mig till Kista Världsmusikfestival och på så sätt också lät mig bidra till Kistas kulturliv.

Niclas som tidigare jobbade på Kista Science Center – för att du tog kontakt och vågade hitta på nya möten och samarbeten i Kista tillsammans med mig och Åke.

Peter W på Atrium Ljungberg – för att du ständigt är så positiv till alla idéer som finns och utvecklas i Kista – och konstant väljer att stödja dem.

Ulrika på kulturförvaltningen – för alla skratt och roliga barnkonserter.

Leo – för att du brinner för området och för att du här på bloggen delade med dig av ett par egna reflektioner från Kista med omnejd.

Naser på Kista Möbler/Bazar – för att du alltid har en dörr öppen och välkomnar både mig och mina vänner in till det som är så mycket mer än bara en affär.

Tack alla ni som följt mig och läst mig genom alla år!

Och sist men inte minst – tack till alla mina kära grannar och då framför allt Tala, Kristina, Rolf, Anton och Oscar. Visserligen har ni alla flyttat härifrån men ni är och kommer alltid att vara en del av mitt Kista.

<3

Det är förstås med lite sorg och vemod som jag nu till slut meddelar;
KistaChic har lämnat Internet.

Kista överallt

fredag 28 februari 2014

KistaChic skriver kanske inte så ofta just precis här, men ni hittar mig på Facebook, Instagram och twitter där jag betydligt mer ofta tipsar, delar, förevigar och funderar. Ses där!

KistaTidningarna blir bara fler och fler…

torsdag 14 april 2011

I somras gjorde jag ju en KistaTidning-inventering och fick ihop fem olika tidningar som alla på ett eller annat sätt skriver om Kista och det som händer här. Då glömde jag inkludera Ärvingenytt i listan (eftersom jag aldrig får den) och under hösten seglade det dessutom upp en sjunde kandidat; Vår Linje.

Den sistnämnda har nu mognat till sig lite under nya namnet Norra Sidan. Jag har fått de tre första numrena och ett fjärde är visst på gång idag. Tumme upp för att fler vågar utmana den negativa bild som Mitti Kista alltid blir så kritiserad för samt för den ickeexisterande bild som i stort gäller för alla storstadstidningar. Jag har alltid trott på lokalengagemang och att jobba med närproducerad information.

Norra SidanNorra Sidan försöker enligt egen utsago inte bara lyfta fram problem utan även diskutera lösningar, samtidigt som jag känner en väldigt positiv anda i majoriteten av deras texter som långt ifrån bara handlar om problem.

Dock undrar jag; Hur är det med distributionen? Norra Sidan får jag än så länge med post i frankerat kuvert, kul för mig men kan orimligen gälla alla som bor här. På tok för dyrt. Kista Magasin jag kanske bara varannan gång, men Mitti tickar däremot troget in i postfacket varje vecka. Låt gå för att Mitti har funnits längre och hunnit arbeta upp en rutin, men jag hoppas att våra nya uppstickare fixar till sin distribution, för som jag nämnde i mitt inlägg i somras; Tillsammans bildar alla tidningarna en rätt kul och spännande blir om alla oss som på olika sätt hänger här i området.

Pst, Biblioteket: Kan ni inte ordna en hylla med bara KistaTidningar och även få företagsområden att ge er exemplar från sina små interna publikationer. Misstänker att det finns en massa tidskrifter på kontorssidan.

KistaRadio

söndag 12 december 2010

Det var en kul KistaBlandning som Ulf Elfving och Sveriges Radio hade fått ihop i Kista i fredags morse. Förutom jag själv så fanns Kista Science City, DAC, DSV, Mobile Life, kafépersonal och till och med min egen naprapat på plats för att prata om Kista. Visst blev det mycket från företagssidan, men jag och David från KistaLoppet kunde jämna ut balansen något iaf.

Direkt efter mitt eget inspel i programmet var jag tyvärr tvungen att rusa in till stan men lyssnade vidare via radion. Precis i början av programmet smög jag mig till en bild på när Ulf intervjuade Niclas från KSC; Som ni ser visade sig Ulf vara en mästare på att göra flera saker på samma gång; Dricka kaffe samtidigt som han intervjuar är inget problem alls.
Ulf och Niclas
Här är en Spotifylänk på låten som jag hade som mitt förstaval: Maria med Tehayelny, ett väldigt personigt val av KistaLåt. Men andravalet Golbang är verkligen inte fy skam det heller och de har rötter i just Kista (konsert senaste för bara ett par veckor sedan). SR-personalen på plats blev överförtjusta och berättade om tidigare radiosändningar med Golbang, och alla som hade hörlurar för att lyssna på sändningen verkade vakna till lite av Golbangs uppåttempo (inklusive Ulf).

(Lyssna i efterhand om ni missade, ligger online en månad ungefär.)

Ungdomstidningen Vår linje

lördag 2 oktober 2010

Upptäckte precis fina Vår linje. En ungdomstidning som har kommit ut i två nummer och som handlar om Kista, Tensta, Rinkeby, Husby och Hjulsta. Bläddra runt lite, de publicerar artiklar en gång i månaden bara, men då läggs det däremot upp massor av texter.
Vår linje - logo

Sista vilan på Järvafältet

måndag 13 september 2010

Det har pratats en del om det nya begravningsområdet uppe vid Granholmstoppen och jag har inte helt följt med i debatten. Men nu när det vinnande förslaget är presenterat blir jag glad över att se hur deÖarna har tänkt. Bidraget heter ”Öarna” och bygger på flera små områden som både verkar anpassade efter omgivningen och framförallt inte låser sig till en viss religion eller typ av begravningscermoni.

Hela förslaget presenteras i en PDFarkitekt.se och så här lyder juryns motivering:

Ett mycket vackert och inkännande gestaltningskoncept som med hjälp av tydliga formelement, men utan stora åthävor, ger platsen karaktär och identitet som begravningsplats. Förslaget bygger vidare på det befintliga kulturlandskapet med stegvisa tillägg på platsens och landskapets villkor. Det finns en stor konstnärlig känslighet i handlaget och en ödmjukhet inför platsen och uppgiften vilket ger förtroende inför fortsatt utveckling av projektet.

Kista och alla dessa tidningar

tisdag 22 juni 2010

Det bara raaasar in tidningar i brevlådan om Kista/Järva/etcetera! Jag har svårt att hålla koll på dem så nu gjorde jag liten en inventering över de papperstidningar som ligger hemma i KistaLyan.

Tidnignar, tidningar, tidningar
Alla har de sin egen lilla nisch och inriktning, vissa är bättre än andra, några med nyhetsrapportering, andra mer nöje. Och tillsammans (NB! tillsammans!) ger de nog en rätt bra bild av vad som sker i området. Känns dock som om jag har glömt några, var det inte fler i vintras?

Andra bloggar om: , , ,

Oktobersnö i Ärvinge

onsdag 14 oktober 2009

OktobersnöDet hör ju till med lite snö så här i mitten av oktober. Men det försvinner ju snabbt och brukar sedan hålla sig borta till framåt jul.

Och ang. rånet hos Ärvinge Livs igår kväll så läste jag nu att rånare tydligen använde sig av en yxa. Känns väl inte helt smidigt att springa iväg med om man inte vill lämna kvar bevis på plats.

Hoppas oavsett inte skadorna blev allt för stora och att polishunden fick god jaktlycka. Ett par timmar senare verkade affären ha öppet som vanligt och all polisavspärrning hade också försvunnit.

Andra bloggar om: , , ,

Magasin Kista – en ny lokaltidning

onsdag 15 april 2009

Magasin KistaMorgontidningar, reklamtidningar, gratistidningar; Senaste tiden har det passerat mycket tidningspapper genom mitt brevfack vidare in i lägenheten och jag har inte orkat bry mig om dem.

Så när jag nu äntligen kom mig för att sortera bort alla tidningar för att bära ut dem till pappersåtervinningen kikade plötsligt nya Magasin Kista fram.

Premiärnumret hade det reklamtydliga temat bilar som personligen inte intresserar mig så jättemycket. Dock tycker jag att tidningen innehöll en helt ok dos av kistakänsla med betydligt mer positiv attityd än den äldre konkurrenten och jag hoppas det växer till sig ännu mer till framtida nummer. Ett förslag är att låta krönikorna få mer lokal anknytning – nu verkar de mest agera gemensam och tråkig utfyllnad i en serieproduktion av flera lokaltidningar.

KistaKille har skrivit manus till Årets bästa novellfilm

fredag 1 februari 2008

Grattis till KistaKillen Behrang som skrivit manus till filmen ”Borta bra” som precis funnit pris för årets bästa novellfilm på Göteborgs Filmfestival.

Läs motiveringen Filmnyheterna.