Sista vilan på Järvafältet

måndag 13 september 2010 kl 17:24

Det har pratats en del om det nya begravningsområdet uppe vid Granholmstoppen och jag har inte helt följt med i debatten. Men nu när det vinnande förslaget är presenterat blir jag glad över att se hur deÖarna har tänkt. Bidraget heter ”Öarna” och bygger på flera små områden som både verkar anpassade efter omgivningen och framförallt inte låser sig till en viss religion eller typ av begravningscermoni.

Hela förslaget presenteras i en PDFarkitekt.se och så här lyder juryns motivering:

Ett mycket vackert och inkännande gestaltningskoncept som med hjälp av tydliga formelement, men utan stora åthävor, ger platsen karaktär och identitet som begravningsplats. Förslaget bygger vidare på det befintliga kulturlandskapet med stegvisa tillägg på platsens och landskapets villkor. Det finns en stor konstnärlig känslighet i handlaget och en ödmjukhet inför platsen och uppgiften vilket ger förtroende inför fortsatt utveckling av projektet.

KistaKategori: Artiklar & notiser, Järvafältet, Kista

4 kommentarer till “Sista vilan på Järvafältet”

 1. Zark:

  Men hur skall det gå för Grönlingen, huuur skall det gå för Grönlingen? :-)

 2. martin121:

  Vet att skärmflygare brukar testa sina skills från kullen… blir kanske slut med det framöver alltså.

  Men wow… visste inte att det skulle bli begravningsområden där… spännande!

 3. Staffan:

  Som vanligt sker nu en bearbetning av förslaget och andra turer med samråd. Så det ska bli spännande att förlja. Det har ju redan höjts röster i protest innan förslaget lades fram.
  Själv hade jag gärna sett en placering vid Hägerstalund.

 4. KistaChic:

  Det är fler än skärmflygare som håller till där uppe. ;)
  http://www.kistachic.se/2007/09/16/modellflyg-pa-jarvafaltet/

  och grönlingen klarar sig nog, igelbäcken sträcker sig långt och förslaget känns rätt naturnära. Värre är det för skärm- och modellsegelflygare.

Kommentera