Är maten verkligen dyr i Kista?

måndag 18 september 2006 kl 23:57

Förra veckan skrev lokaltidningen Mitt i om PRO:s matprisundersökning och hävdade att maten kostar mer i Kista än i övriga länet.
(Klicka på bild för att läsa hela artikeln –>)

Men artiklen utgår bara från de två butiker som ingick i PRO:s undersökning, vilket det också står i en faktaruta. Mitt i:s egna reporter har själv har inte alls våga sticka ut näsan utanför galleriadörrarna och se hur väl undersökningen stämmer överens med resten av verkligenheten.

För hur skulle det se ut om vi inkluderade fler KistaButiker i jämförelsen? Jag själv tycker verkligen inte att maten känns dyr i Kista – tvärtom. Däremot kan jag hålla med om att jag inte storhandlar hos någon av matbutikerna inne i Kista Galleria utan i stället vänder mig till de som ligger precis utanför.

Vad säger ni? Ska vi göra en egen liten jämförelse med till exempel Matöppet och Kistagrossen? Vi kan ju börja med de åtta produkter som Mitt i valde att lista vid sin artikel. Plocka fram era matkvitton och skriv en kommenter här!

Klipp från Mitt i Kista, vecka 36
Mer om undersökningen och hela listan med jämförda matvaror finns på pro.se.

KistaKategori: Artiklar & notiser, Kista, Kista Galleria, Mat i olika former, Shopping

15 kommentarer till “Är maten verkligen dyr i Kista?”

  1. Oscar:

    När jag handlar på Kistagrossen blir jag nästan alltid förvånad över hur lite jag måste betala. På Matöppet kostar det ungefär vad jag väntat mig. På ICA är jag alltid förvånad över hur dyrt det blir. Det man kan konstatera är dock att framför allt Matöppet men även Kistagrossen är dyra, ofta mycket dyrare än ICA på svenska märkesvaror. Om man handlar annat är de däremot oftast billigare. Syftet för PRO med att handla märkesvaror är förstås att kunna göra en rättvis jämförelse, men som så ofta är det en förenkling som därmed inte avspeglar verkligheten för många av oss på ett korrekt sätt. Jag blir nog aldrig trött på att fundera kring matpriser.

  2. Tommy:

    Jag är ganska säker på att du inte får scanna tidningsartiklar och visa upp dem så här.

    Det är varumärkessnyltning och copyrightintrång.

    Bara ett vänligt tips så du inte får trubbel.

  3. KistaChic:

    Trubbel vill vi inte ha, jag låter den lilla oläsbara varianten ligga kvar tills jag klurat ut hur man får göra. De har tyvärr inte artikeln upplagt på sin webbplats.

  4. sister:

    Jag handlar mycket på MAtöppet och det jag för mig själv jämfört är priserna på kött. Köttet på matöppet ex nötfärs, är alltid billigare än även willys som ska vara billigt. Gällande kista gtossen är de också billiga på de kött de säljer som är mycket lamm.

  5. Tommy:

    Förresten, du som är Kistaexpert :)

    Vet du hur man kan anlita en lokal städhjälp för hemmet här i Kista?
    Jag är på jakt efter det men vet inte riktigt var jag ska börja.

  6. KistaChic:

    Tommy: Nej, jag vet inte. Men ”internet” brukar ha många svar.
    Sök på städning i Kista på gulasidorna.eniro.se så får du tjugotalet träffar. Säkert någon som passar dig.

  7. majsan:

    Priserna i Gallerian tycks höga, men ännu värre, tycker jag, är den ständiga flytt av varor som de ägnar sig åt på Coop. Kan ni, som kollar den här sajten, hitta det ni är ute efter i matväg på Coops hyllor?
    Nya placeringar varje vecka, tycks det. När man frågar personalen svarar de att varornas placering bestäms på huvudkontoret i city.

    Och när kommer de läckra saluhallsdiskar som det skrevs om långt innan Gallerian kom till? Ungefär när man planerade ombyggnaden från centrum till galleria???

  8. Hull:

    Jag håller verkligen med dig om Coop, Majsan. Jag tycker deras butik överlag känns ganska otrevlig. Taskig ljussättning och ingen naturlig runda att gå.

    Jag gillar ICA Supermarket. Där är det trevligt att gå. Det är förbannat dyrt i jämförelse med Willys som jag handlade på när jag bodde i Barkarby, men nu har jag bott här i Kista snart ett år och jag har (tyvärr?) acklimatiserat mig med ICA:s priser… Så jag reagerar sällan så negativt längre.

  9. behrang:

    hej – och grattis! till
    Hedersomnämande: KistaChic
    ”KistaChic har ett personligt och varmt sätt att förmedla tankar och iakttagelser från vardagen i stadsdelen Kista i Stockholm – en plats på jorden vilken som helst. Allt sett både med det nyfikna och ibland förvånade barnets blick och med ansvarskännandet hos den vuxna och socialt medvetna samhällsmedborgaren. Vi känner igen oss på jobbet, i mataffären, på skogspromenaden, i soprummet, på biblioteket, bland allt folk på stan.”
    ju mer kista desto bättre, är mitt motto…

  10. Igelbäcken:

    Vilket ställe är bäst att handla på om man har bil?
    Någon som förresten handlat på Lidl i Akalla?

    http://www.nyteknik.se/art/47097

  11. KistaChic:

    behrang: Tack.
    Och tack för info!

  12. majsan:

    Tack Igelbäcken, för länken till Ny Teknik. Vi har Ny teknik hemma, men jag hinner inte läsa alla tidningar. Tack för hjälpen med bevakning!
    Majsan

  13. Tomas A:

    Jorå, jag har handlat på Lidl. Gör det varannan helg numera. Mycket tyska produkter, men bra mycket billigare. Och eftersom jag inte ska prata med potatismoset så spelardet ingen roll för mig om det är Felix, Findus eller Landshut.
    (Pulvermos av tyskt fabrikat kostar under tian.)
    Jag gjorde en snabb ovetenskaplig uppskattning av de två senaste kvitona från Lidl och kom fram til att jag sparat mellan 350-400 kr. Det jag köpt för 640:- på Lidl hade kostar omkring tusenlappen på ICA. De börjar ha en del ”svenskt” också, billigare än ICA i alla fall. Till och med Willys i Rissne upplever jag som dyrt jämfört med Lidl.

    OM den inscannrade artikeln: Tror inte det är ngt lagbrott direkt, och även om så vore så faller det inte under allmänt åtal utan tidninegn måste ju anmäla dig isåfall. Och varför skulle de göra det? Du ger dem ju gratisreklam?

  14. Tomas A:

    För övrigt ska jag nog investera i ngn typ av rättstavningsfunktion i mitt huvud. Min gamle svenskalärare gråter blod …

  15. Gabriel:

    Det är hyrorna om är dyra i kista galleria och utanför och därmed höjning av pris.
    Billigaste lokalen inne i kista galleria är på 70 000 sek cirka i månaden. dyraste uppemot en miljon per månad.

Kommentera